Sylvana van Hees

PositieForward
Clasificatie1.5
Rugnummer4
  • Kan je in het kort iets over jezelf vertellen?

Naast het rolstoelbasketbal houd ik mezelf vooral bezig met mijn studie. Ik vind mijn studie erg interessant en ben daar dus ook veel mee bezig. Ik help bijvoorbeeld soms mee op evenementen. Alle tijd die ik over houd besteed ik aan serie kijken, tekenen, Photoshop/Illustrator of lekker creatief bezig zijn. Mijn quote is: ”Ik zie mijn beperking niet als een beperking maar meer als een uitdaging”. Ik ‘sta’ namelijk positief in het leven en houd er totaal niet van om stil te zitten. Niets houd mij tegen om te doen wat ik wil. Een wijze vrouw die mij eens aansprak op straat zei tegen mij: ”Wat knap zeg dat jij dat allemaal doet, maar je komt overal wel, al zal het soms voor jou wat langer duren dan voor een ander”.

  • Wat is je basketbal geschiedenis?

Ik ben ongeveer in 2008 begonnen met rolstoelbasketbal. Het begon bij mij met een clinic die ik kreeg van Mark Aalders op de Mytylschool in Breda. Hij nodigde me uit om eens bij R.B.V.M. (Rolstoelbasketbal Vereniging Middelburg) te komen trainen omdat hij zag dat er wel potentie in mij zat. Op dit moment woog ik ongeveer 120 kilo.

Na ongeveer een jaar werd ik tijdens het NK uitgenodigd om te komen trainen bij het Nederlands jeugd team U18. Dit was toen eenmalig in Den Haag en daarna werd het 1 keer in de maand op zondag in Topsportcentrum Almere. Vanuit hier stroomde ik door naar de U22 en zit ik nu in de U23. Deze trainingen zijn op Papendal in Arnhem en was in het begin ook 1 keer in de maand op zondag. Daarna werd het elke week op zondag en op dit moment zijn de trainingen op donderdag en vrijdag. Inmiddels heb ik in 2012 meegedaan aan het EK in Stoke Mandeville en in 2014 hebben we goud gewonnen met het Dames team U25 in Hannover. Sinds 2 jaar sta ik ingeschreven bij Arrows’81.

  • Wat is je mooiste basketbalmoment?

Ik heb twee mooie momenten eigenlijk waar ik niet uit kan kiezen. Op mijn 2e plaats staat het volgende moment: Ik ben in een wedstrijd gefocust op mijn center en sta klaar om een screen te gaan plaatsen. Op dit moment rijdt mijn center zelf al vrij in de bucket en neemt 2 verdedigers mee. Ik krijg de bal en sta op mijn positie en wil schieten. Ik hoor een verdediger roepen naar zijn team: ”Laat haar maar schieten, ze kan toch niets, ze heeft maar 1 hand!”. Op dat moment schiet ik en raak ik. Ik kijk de verdediger aan, lach en begin gelijk op deze persoon een press, +4.

Mijn 1e mooiste moment is het volgende: Het is Augustus 2012, ik sta op het veld in Stoke Mandeville en krijg tijdens een wedstrijd op het EK een fout mee. Er wordt gefloten en ik moet 2 vrijeworpen gaan schieten. Ik wist bij mezelf dat dit nog niet eerder gelukt was om een vrijeworp te raken. Ik baalde er een beetje van dat nou precies ik deze fout mee kreeg en niet mijn center. Toch stond ik daar en hield ik mezelf – zover mogelijk was – rustig. Ik kreeg de bal en schoot, raak! Ik was echt heel verbaasd over het feit dat de bal zat. ”2e maal, rebound”, ik krijg de bal, neem mijn rust en schiet weer, raak! Dit was echt een kippenvel momentje en zal ik nooit meer vergeten. Het mooiste er van is dat deze vrijeworpen ook vast zijn gelegd op foto’s en ik kijk echt heel verbaasd.

  • Waarom heb je destijds gekozen om bij Arrows’81 te gaan spelen?

Omdat ik door wil gaan met de Nederlandse selectie is het ook belangrijk om lekker op niveau te blijven basketballen bij de club. Dit is dan ook mijn intentie geweest om mezelf bij een andere club te gaan spelen omdat R.B.V.M. naar een lagere competitie ging. Dit is mijn tweede seizoen nu bij Arrows’81, maar sinds dit tweede seizoen speel ik pas – omdat ik het druk heb met mijn studie – fanatiek mee. Daarnaast is Arrows’81 ook de dichtstbijzijnde club naast R.B.V.M. voor mij. Je hebt niet in iedere plaats een rolstoelbasketbal club en dan ga je dus ook kijken naar het dichtstbijzijnde en de leukste club. Ik heb het erg naar mijn zin bij Arrows’81.

  • Wat wil je dit seizoen 2016 – 2017 bereiken bij Arrows’81? Zowel als team, maar ook als individu.

Als team wil ik bereiken bij Arrows’81 dat we elkaar sterker maken. Ik wil teamgenoten gaan sturen waar nodig is zodat we als team beter worden en met een goed gevoel kampioen kunnen worden. Daarnaast wil ik de focus voor mezelf leggen op het minder draaien met mijn rolstoel en vooral ook mijn eigen kansen zien om zelf een betere basketbalster te worden.

  • Wat zijn je sterkste punten in het veld?

Mijn sterkste punten in het veld zijn het achterhouden van verdedigers in onze aanval en het screenen in het algemeen zodat de center makkelijk binnen kan rijden.